Constant in top 10

Omdat er maar een week tussen de vorige race in Jerez (Spanje) en afgelopen weekend in Portimao (Portugal) zat, zijn we niet naar huis gevlogen. Omdat de afstand niet zo groot is, was dit goed te doen met de auto. Aangekomen in Portimao hebben we lekker gerelaxt aangezien het weekend in Jerez met 40 graden hitte nogal heftig was. Goed voorbereid, afgekoeld en aangesterkt zijn we donderdag naar het circuit gegaan en hebben een rondje over het circuit gewandeld. Ook hebben we weer eens wat lekkers gegeten want op het circuit worden lunch pakketten uitgedeeld vanuit het WK (en dat smaakt nou niet echt lekker) omdat er een beperkt aantal mensen op de paddock mogen. Van het team zijn onze koks er daarom niet bij.

Op vrijdagmorgen tijdens de eerste training ging het direct goed. Dit circuit ligt me wel. Het is een moeilijke baan met heel veel hoogte verschillen en “blinde” bochten. Je kunt dus niet zien waar de bocht heen gaat. Ik eindigde op een 6eplek. ’s Middags tijdens de tweede training kon ik mijn snelste tijd weer verbeteren en stond ik 3e. Gecombineerd met de B groep stond ik 8e.  Dit zag er beter uit dan vorige week, want toen stond ik na de drie vrije trainingen niet bij de eerste 30.

In de 3e vrije training op zaterdagmorgen liep het iets anders doordat ik en mijn team maat gekozen hadden om niet met een nieuwe set banden te vertrekken en deze set voor de kwalificatie te bewaren. Iedereen verbeterde dan ook zijn tijden behalve wij. Toch werd het spannend want het zit zo dicht op elkaar met de tijden. Er staan meer dan 20 rijders binnen een seconde. Als je dus een paar tiende langzamer rijdt bestaat de kans dat je niet door bent naar de races en dus naar huis kunt. Voor de duidelijkheid, er starten op vrijdag 56 rijders en allemaal willen ze de race rijden maar er gaan maar 36 rijders door! Maar ik zat erbij en mocht hierdoor de kwalificatie rijden.

De kwalificatie ging super en zat constant in de top 10. Een paar keer in een ronde op enkele sectoren als snelste maar telkens kon ik hem net niet goed afmaken. Uiteindelijk had ik een tijd, op maar 0,638 seconden van de snelste, die me op de 8e plaats zette en dat is een mooie uitgangspositie voor de races. Maar er had meer in gezeten…..

Omdat er bij een race voorafgaand aan de onze, een rijder per helikopter naar het ziekenhuis werd gebracht werd en niet op tijd terug was werd de start van onze race een uur uitgesteld. Er moet namelijk een helikopter op het circuit staan i.v.m. veiligheid.  Mijn start ging niet zo heel goed maar ik  kon dit vrij vlug herstellen. Maar na 2 ronden vielen er 2 rijders waardoor ik buiten de baan kwam. Ik maakte direct wel weer plaatsen goed en ging lekker naar voren. Totdat er op start finish een rijder onderuit ging en ik er net langs af kon. Dan maar weer naar voren rijden……maar helaas gebeurde het wat ik al verwachte. Er werd met rode vlaggen gezwaaid wat inhoud dat de race voorbij is. De uitslag wordt dan de doorkomst volgorde voorafgaand hieraan en dat was P9. Wel weer punten maar ook teleurgesteld want er had meer ingezeten. Morgen heb ik weer een kans.

Zondagmorgen begint altijd met een warm-up. Het gevoel was super en ik kon lekker rond komen met de rest. In de laatste ronde een keer goed aanzetten en dat werd beloond met een 5e plaats! Op naar de 2e race vanmiddag.

Na een redelijke start kwam ik na een ronde als 9e door. Maar helaas kon ik dit niet vasthouden en zakte ik iets verder terug. Na een 3 tal ronde zat ik op een gaatje van 2s met de kopgroep. Ik heb alles eraan gedaan om terug te komen maat het lukte net niet. Totdat er 3 rondes voor het einde enkele rijders terugvielen vanuit de kopgroep. Ik kon hierdoor net aansluiten en wilde mijn opgang naar voren maken toen er in de laatste ronde een crash was waardoor de rode vlag eruit ging en de race afgevlagd werd. Hierdoor was ik, zoals in race 1 weer 9e. Al met met al ben ik redelijk tevreden over het begin van het weekend en de kwalificatie maar over de races ben ik niet tevreden, gelukkig weet ik waar ik aan moet werken en waar ik mezelf kan verbeteren.

Over twee weken zijn de volgende twee races in Aragon daar waar ik in mijn debuut jaar de overwinning pakte!